Is uw barcodescanner al geschikt voor de FMD?

Scanner

Gepost op 22.11.2018 door Lesage ICT

PER 9 FEBRUARI 2019 GAAT DE FMD VAN KRACHT

Vanaf 9 februari 2019 dient elke verpakking van een recept plichtig geneesmiddel in Europa een uniek serienummer te hebben dat is vastgelegd in een centrale database. Apotheekmedewerkers mogen dan alleen nog medicijndoosjes met geldige serienummers uitgeven. Dit is een maatregel tegen vervalsing uit de Falsified Medicines Directive (FMD) van de Europese Commissie.

Producenten van receptplichtige geneesmiddelen gaan voor de unieke serienummers een moderne 2D-barcode gebruiken, die de ouderwetse streepjescode vervangt. Naast het serienummer bevat de datamatrix gegevens als de productcode, het batchnummer, de vervaldatum en indien dit nodig is het nationaal vergoedingsnummer. Als de producent de medicijndoosjes heeft dichtgeplakt en voorzien van de datamatrix met serienummer, plaatst hij de nummers in de centrale database van de lidstaat waar de doosjes heengaan.

FMD in de apotheek

In de praktijk betekent de FMD dat apotheken alle geneesmiddelen met een uniek serienummer vanaf 9 februari 2019 moeten afmelden in de nationale databank. Daarnaast moet de verzegeling op de verpakking gecontroleerd worden. Hiervoor heeft u een barcodescanner nodig welke geschikt is om 2D codes te kunnen scannen.

Is uw barcodescanner geschikt voor de FMD?

U kunt zelf uw barcode scanner testen. Print deze pagina en scan de 2D code hieronder. Als uw scanner de tekst “Uw barcode scanner is FMD geschikt!” laat zien, voldoet uw scanner aan de FMD richtlijnen. Gebeurt er niets, herhaal voor de zekerheid deze stap nog een keer. Gebeurt er dan nog steeds niets, dan is uw barcode scanner mogelijk (nog) niet geschikt.

2d

Is uw scanner niet geschikt?

Lesage ICT levert allerhande barcodescanners. Van hand- en tafelmodellen tot draadloze scanners en zelfs inbouwscanners. Neem contact met ons op via 0165 – 519 610 of mail naar verkoop@lesage.nl voor meer informatie!

← Terug